پیشرفت مسکن مهر؛ ماهانه نیم درصد
اقتصاد > مسکن - پس از آنکه طی ۳ سال گذشته مسئولان وزارت راه وشهرسازی دولت یازدهم، سیاستهای مسکن مهر را مورد انتقاد قرار دااقتصاد > مسکن - پس از آنکه طی ۳ سال گذشته مسئولان وزارت راه وشهرسازی دولت یازدهم، سیاستهای مسکن مهر را مورد انتقاد قرار داده و از مسکن اجتماعی بهعنوان جایگزین طرح مسکن کمدرآمدها سخن گفتهاند، میزگردی در یک برنامه تلویزیونی برگزار شد که در آن یکی از طراحان مسکن مهر به دفاع از این طرح پرداخت.
در اين ميزگرد تلويزيوني كه يكشنبه شب با عنوان «ازمسكن مهر تا مسكن اجتماعي» برگزار شد، چند متقاضي مسكن مهر نيز حضور داشتند و از مشكلات آن سخن گفتند. مقداد همتي كه بهعنوان يكي از طراحان مسكن مهر معرفي شد، در پاسخ به انتقادهاي سالهاي اخير، از مسكن مهر دفاع كرد و عملكرد دولت يازدهم را در اين بخش مورد انتقاد قرار داد. به گفته او، مسكن مهر در دوره فعاليت دولت يازدهم، ماهانه نيم درصد پيشرفت داشته است.
- نياز ايران به مسكن
مقداد همتي در اين برنامه تلويزيوني در مورد وضعيت توليد و تقاضاي مسكن در ايران گفت: باتوجه به آمارها سالانه بين 1تا 1.5ميليون واحد مسكوني احتياج داريم؛ در دورههاي گذشته اين تقاضا تا ابتداي دولت دهم ادامه داشت و يك شكاف بين عرضه و تقاضا تا حدود 1.5ميليون واحد مسكوني صورت گرفت. دولت گذشته طرح مسكن مهر را با استعداد 4ميليون واحد مسكن مهر شهري و روستايي كليد زد.
اين كارشناس مسكن ادامه داد: هماكنون باتوجه به آمار 750هزار ازدواج و 8ميليون بافت فرسوده كه در كشور وجود دارد، سالانه بين 800هزار تا يك ميليون واحد مسكوني احتياج داريم اما در 3 سال گذشته جمع واحدهايي كه توسط بخش خصوصي ساخته شده سالانه 500هزار واحد بوده و اگر همينطور پيش برويم و اگر دولت فكر عاجلي در سياست عرضه مسكن نكند، دچار بحران خواهيم شد.
- وضعيت مسكن مهر
اين كارشناس زمين و مسكن در ارائه گزارشي درخصوص وضعيت فعلي مسكن مهر گفت: اگر بخواهيم از واحدهاي مسكن مهر شهري شروع كنيم بايد بگوييم كه حدود 2ميليون و 180هزار واحد شروع شد؛ در پايان دولت دهم از اين تعداد، حدود يك ميليون و 180هزار واحد تحويل مردم و يك ميليون واحد با پيشرفت فيزيكي 70درصد تحويل دولت فعلي شد.
وي ادامه داد: سال 92رهبر معظم انقلاب در ديدار با هيأت دولت فرمودند فارغ از تمام معايب و محاسني كه مسكن مهر دارد، الان ميليونها نفر منتظر اين واحدها هستند، لذا بياييد اين پروژهها را تمام كنيد و به مردم تحويل بدهيد اما متأسفانه اتفاق خاصي در وزارت راه و شهرسازي نيفتاد. به گفته همتي، آمارهاي رسمي وزارتخانه ميگويد كه در طول اين 3سال، ماهانه فقط نيمدرصد مسكن مهر پيشرفت داشته، يعني اگر در طول اين 3سال ماهانه فقط يك درصد پيشرفت فيزيكي داشت الان 2ماه بود كه مسكن مهر تمامشده بود.
- دليل عقب ماندگي مسكن مهر
همتي در رابطه با مشكلاتي كه باعث عدمپيشرفت مسكن مهر شده است، تصريح كرد: دليل اين عقبماندگي مسكن مهر را بيشتر بحث مديريتي ميدانم اگرچه ميگويند در اين حوزه مشكلات مالي وجود دارد اما بايد توجه كرد كه ما در مسكن مهر اصلا از بودجه دولتي استفاده نكردهايم بلكه خط اعتباري بانك مركزي بود. وي ادامه داد: 45هزار ميليارد تومان اعطا شد كه 39هزار ميليارد تومان آن تا پايان دولت دهم بود و الان به 49هزار ميليارد تومان رسيده است.
حدود 10هزار ميليارد تومان هم مردم بازپرداخت مسكن مهر داشتهاند. بنابراين ميتوانيم بگوييم كه مشكل مالي نداريم. مقداد همتي همچنين اظهار داشت: در دولت گذشته رئيسجمهور بهعنوان رئيس شورايعالي مسكن هر هفته يكبار در شوراي مسكن مباحث را پيگيري ميكردند و وزراي مربوطه و معاون اول و رئيس بانك مركزي و غيره ميآمدند و تك به تك هفتگي پاسخگوي رئيسجمهور بودند. در ذيل اين ساختار، كارگروه زمين و مسكن بود كه رئيس آن وزير راه و شهرسازي بود اما متأسفانه اين ساختار همگي فروپاشيد و تمام جلسات حذف شد و در طول 3سال گذشته يك جلسه شورايعالي مسكن با حضور رئيسجمهور نداشتهايم.
- مسكن اجتماعي
همتي درباره مسكن اجتماعي گفت: در تمام دنيا وقتي ميخواهد مسكن ساخته شود يكسري را بخش خصوصي ميسازد و يكسري را دولت به اسم مسكن حمايتي به روشهاي مختلف مورد حمايت خودش قرار ميدهد. زمين ميدهد، وام ميدهد و غيره؛ مسكنهاي اجتماعي بعد از جنگ جهاني دوم در اروپا شروع شد و پايينترين حد آن در حد سوئيتهايي مثل خوابگاه است؛ بالاترين حد آن كه در ايران ايجاد شد مسكن اجاره به شرط تمليك است كه در آن، دولت با يكسري انبوهساز قرارداد ميبندد و از بودجه دولتي استفاده ميكند. بهگفته او، عاليترين حالت مسكن اجتماعي همين مسكن مهر است كه يك پيشينه مطالعاتي سنگين داشت.
- تأثير وام مسكن بر خروج از ركود
مقداد همتي در مورد افزايش وام مسكن طي سالهاي اخير گفت: تسهيلات خريد و ابزار توانمندسازي مالي خانوار يكي از سياستهايي بود كه مورد توجه قرارگرفت. در انتهاي دولت دهم وام خريد مسكن 20ميليون بود اما الان 8برابر شده است و واقعا دولت فكر ميكرد كه با اين امر ركود برداشته ميشود اما آنقدر ركود سنگين بود كه اين امر هم محقق نشد. وي ادامه داد: لكوموتيو اصلي اقتصاد مقاومتي مسكن است يعني همين مسكن مهر اگر راه بيفتد بسياري از صنايع پسين و پيشين مانند فولاد، سيمان، كاشي و غيره را درپي دارد و بعد از آن وسايل مربوط به خانه جديد را رونق ميدهد كه اين به تبع اشتغالزايي را در پي خواهد داشت.
